Mixed Martial Arts (pe scurt MMA), în traducere Arte Marţiale Mixte, este un sport de full-contact care permite folosirea unei mari varietăţi de tehnici, alcătuit dintr-un complex de arte marţiale tradiţionale şi netradiţionale, în cadre competiţionale organizate, şi în săli de antrenament pentru amatori. Regulile permit folosirea unor tehnici de lovire şi de luptă corp la corp, atât din poziţia „în picioare” cât şi la sol.
Istoria recentă a MMA-ului îşi are rădăcinile în competiţiile de stiluri mixte organizate în Europa la începutul secolului XX, în turneele de Vale Tudo organizate de familia Gracie în Brazilia începând din 1920 şi în competiţiile interstiluri promovate în Japonia anilor 1970 de către marele maestru Kanji „Antonio” Inoki.
Dacă competiţii intersitluri au mai fost înregistrate în istoria modernă a sportului, amintind aici lupta dintre boxerul John L. Sullivan şi luptătorul greco-roman William Muldoon, în America anului 1887 sau întâlnirea dintre luptătorul italian Giovanni Raicevich şi maestrul Akitaro Ono în 1893, cu pregătire specifică stilurilor Judo şi Jujutsu, prima organizaţie oficială care îmbina stilurile europene de luptă cu artele marţiale asiatice apare în Anglia anului 1899, sub numele de Bartitsu.
Părintele MMA-ului sub forma din ziua de azi este însă Bruce Lee, marele maestru, actor, regizor şi filozof chinez, care pune bazele conceptului de artă marţială mixta în cadrul sistemului său Jeet Kune Do. Cuvintele sale „cel mai bun luptător nu este un boxer, karateka sau judoka. Cel mai bun luptător este cineva care se poate adapta la orice stil” pot fi considerate că stând la baza acestui sport atât de popular din zilele noastre.
„Nu exista arta mai bună decât fără nici o artă. Nu exista stil mai bun decât fără nici un stil”.
Termenul de Mixed Marţial Arts a fost folosit pentru prima dată de Jeff Blatnick, medaliat cu aur la olimpiada în probă de lupte greco-romane, comentator şi mai apoi director al francizei UFC în fazele sale de început.
Pe plan mondial, artele marţiale mixte au cunoscut cea mai amplă şi mai viguroasa dezvoltare după 1990, odată cu apariţia şi dezvoltarea a numeroase francize, de la Pride FC în Japonia, la Cage Rage în Marea Britanie şi până la cea mai celebră şi mai populară organizaţie a momentului, Ultimate Fighting Championship (U.F.C.) în Statele Unite ale Americii.
În ultimii ani, organizaţii ca Elite XC, Affliction Entertainment, M-1 Global, Dream au fost prezente pe scena mondială a acestui sport, înregistrând un nivel de popularitate din ce în ce mai ridicat, dar nereuşind să se ridice la nivelul de organizare şi neputând concura la nivel de business cu gigantul american UFC.